Διάκριση για το ΕΚΦΕ Ηλιούπολης στο European Science on Stage 2024
Ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών κέρδισε δύο βραβεία (European STEM Teacher Award) και πολλές διακρίσεις στο 13ο Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» (Science on Stage), που φιλοξενήθηκε στο Turku UAS’ Kupittaa Campus (EduCity και ICT City) στο Turku, Φιλανδία, από τις 12 έως 15 Αυγούστου 2024. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από Science on Stage Finland με την κύρια υποστήριξη του Turku University και σε συνεργασία με Science on Stage Europe.
Την Ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι βραβευθέντες εκπαιδευτικοί των «12ων Πανελληνίων Αγώνων Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών», που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω και ήταν:
- Γιαννακουδάκη Καλλιόπη, φυσικός, 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης,
- Χατζησάββας Γεώργιος, φυσικός, Πρότυπο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης,
- Λάζος Παναγιώτης, φυσικός, Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηλιούπολης (ΔΔΕ Α΄ Αθήνας),
- Μιχαλόπουλος Βασίλης, Φυσικός των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, Καλαμάτα,
- Λεμπέση Ελένη, Χημικός, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, Καλαμάτα,
- Δημητρίου Λουΐζα, Φυσικός, Συνεργάτης Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω,
- Πούτος Πέτρος, ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός ΤΕΙ, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας – Ε.Κ. Σαλαμίνας,
- Χαλκιαδάκης Κωστής, Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ρεθύμνου,
- Κουράκης Νεκτάριος, φυσικός, Γενικό Λύκειο Βάμου, Χανιά, Κρήτης,
- Τσουτσουδάκης Αστρινός, φυσικός, Υπεύθυνος του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηρακλείου, Κρήτης, Μέλος της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής και Science on Stage Ambassador και
- Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία, φυσικός, Πρώην Υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω, Συντονίστρια της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο» και αρχηγός της Ελληνικής αποστολής.
Στην Ελληνική αποστολή συμμετείχαν με προγράμματα που έγιναν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών (Joint projects) και οι:
Ηρώ Κολιάκου, Φυσικός του Anatolia American College, με join project με Λετονή εκπαιδευτικό,
Χριστιάνα Ματεντσίδου, μαθηματικός, με join project με εκπαιδευτικό από την Κροατία και Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Βιολόγος του Γυμνασίου Γουβών, Ηρακλείου Κρήτης, με join project με δασκάλα από την Τουρκία.
Η εργασία «Acid rain, is it pain?» (Joint project) των Αναστασία Παπακωνσταντίνου και Esra Aksoy κέρδισαν το European STEM Teacher Awards στην κατηγορία «Joint projects» που διαγωνίσθηκε. Ο συνολικός αριθμός των εργασιών που διαγωνίστηκαν σε αυτή την κατηγορία ήταν 15.
Η εργασία «Σχετικά με την έγχρωμη όραση: Εκεί που συναντώνται η φυσική, η φυσιολογία και η τεχνολογία» του Παναγιώτη Λάζου προτάθηκε ως Highly Commended Programme στην κατηγορία Προγράμματα STEM χαμηλού κόστους στην εκπαίδευση (Low-cost experiments in STEM Education) που διαγωνίσθηκε. Ο συνολικός αριθμός των εργασιών που διαγωνίστηκαν σε αυτή την κατηγορία ήταν 46.
Η εργασία «Παράξενοι τροχοί, Απίστευτες κινήσεις, από έξυπνα πανκαντευθυντικά κινούμενα ρομπότ» του Πέτρου Πούτου επελέγη από την Διεθνή Επιτροπή του προγράμματος και παρουσιάσθηκε στα Highlights (σε ολομέλεια).
Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό δελτίο τύπου.