Βραβεία 12ων Αγώνων Κατασκευών και Πειραμάτων. Διάκριση για το ΕΚΦΕ Ηλιούπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω, στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν οι: 12οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών με θέμα: «Η βιωσιμότητα στην εκπαίδευση STEM» («Sustainability in STEM Education»).
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage –Europe), σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και χορηγό τον Δήμο Αιγάλεω. Οι συμμετέχοντες ήταν από τις πόλεις: Αθήνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Σαλαμίνα και Χανιά.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασαν πειράματα και κατασκευές Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τις πόλεις: Αθήνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Σαλαμίνα και Χανιά. Την εκδήλωση επισκέφτηκαν με οργανωμένες επισκέψεις 500 μαθητές από 12 σχολεία, αλλά και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί και ευρύ κοινό. Συνολικά οι επισκέπτες της εκδήλωσης ξεπέρασαν τους 1000 (και τις δύο ημέρες).
Οι 12οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών αποτελούν την κεντρική Ελληνική εκδήλωση του προγράμματος Science on Stage – Europe. Στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες απονεμήθηκαν έξι (6) βραβεία, στους:

  1. Γιαννακουδάκη Καλλιόπη, Φυσικός του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης, Χατζησάββας Γεώργιος, Φυσικός του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, με εκπρόσωπο την Γιαννακουδάκη Καλλιόπη, για εργασία τους με θέμα: «Ρίχνοντας «φως» στον Πικάσο!»
  2. Λάζος Παναγιώτης , Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλιούπολης, για εργασίες του με θέματα: «Η έγχρωμη όραση» και «Γιατί οι τάρανδοι και όχι οι κότες; Τα παράξενα των κεραυνών»
  3. Γιαννακέας Δημήτρης, Βιολόγος, Λεμπέση Ελένη, Χημικός και Μιχαλόπουλος Βασίλης, Φυσικός, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, Καλαμάτα, με εκπρόσωπο τον Μιχαλόπουλο Βασίλη, για εργασία τους με θέμα: «Το πρώτο σκαλί»
  4. Δημητρίου Λουΐζα, Φυσικός, Συνεργάτης Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω και Φιλιόγλου Μιχάλης, Βιολόγος, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε Αιγάλεω, με εκπρόσωπο την Δημητρίου Λουΐζα, για εργασία τους με θέμα: «Hλεκτρική ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα»
  5. Πούτος Πέτρος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, 1ο ΕΠΑ.Λ. Ε.Κ. Σαλαμίνας, για εργασία του με θέμα: «Παράξενοι τροχοί, Απίστευτεςκινήσεις, από έξυπνα πανκαντευθυντικά κινούμενα ρομπότ» («Strange wheels incredible movements, from smart omnidirectional mobile robots»)
  6. Χαλκιαδάκης Κωστής, Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ρεθύμνου, Phyphox Ambassador, για εργασία του με θέμα: «Αναπνέει το μαρούλι στο ψυγείο; Λήψη και απεικόνιση τιμών του CO2 με χρήση Arduino και Phyphox».
    Βραβεύτηκαν επίσης οι εκπαιδευτικοί:
     Κουράκης Νεκτάριος, Φυσικός, Γενικό Λύκειο Βάμου, για εργασίες του με θέματα: «Ανιχνευτής ψεύδους» και «Φανάρια κυκλοφορίας με προτεραιότητα στα ασθενοφόρα – Υπερηχητική κόρνα που λειτουργεί και ως ασύρματος» (1ο αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής αποστολής).
     Νούσης Βασίλειος, Φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Θεσπρωτίας, για εργασία του με θέμα: «Η κάρτα ήχου ως «έμμεσο» ραδιοτηλεσκόπιο» (2ο αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής αποστολής).
     Χριστόδουλος Μακεδόνας, χημικός, Μαριάννα-Φανουρία Μητσιώνη, χημικός μηχανικός, Μιλτιάδης Στούρας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, με εκπρόσωπο τον Χριστόδουλο Μακεδόνα, για εργασία τους με θέμα: «Κατασκευή φασματοφωτομέτρου και δημιουργία λογισμικού με τα οποία είναι δυνατή η λήψη φασμάτων ορατού σε πραγματικό χρόνο στη σχολική τάξη» (3ο αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής αποστολής).
     Γεώργιος Βίλλιας, Βιολόγος, Αναξαγόρειο Γενικό Λύκειο Νέας Ερυθραίας, για εργασία του με θέμα: «Τέρατα που ζουν ανάμεσά μας: Fake news ή μια άβολη πραγματικότητα (Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι απόδρασης για την εξέλιξη του ανθρώπου)» (4ο αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής αποστολής).
    Στους «12ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών», η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του ανωτέρω προγράμματος απένειμε Επαίνους στους κάτωθι μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια, την υλοποίηση της κατασκευής και τον ζήλο που επέδειξαν κατά την παρουσίαση της εργασίας τους (αλφαβητικά):
     Στην μαθήτρια: Μαρία Τσούρτη του ΓΕ.Λ. Σούδας, με υπεύθυνο καθηγητή τον Κουράκη Νεκτάριο, Φυσικό του Γενικού Λυκείου Βάμου, για την εργασία τους με θέμα: «Ανιχνευτής ψεύδους».
     Στους μαθητές: Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, Δωροθέα Θεοδωροπούλου, Νικόλαος Μαρτινέγκος, Σαββίνα Πουρνάρα, Μαριαλένα Τοράκη, Ιωάννα Φατούρου και Ανδρέας Χανιώτης του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών (Μαράσλειο), με υπεύθυνους καθηγητές: Παναγιώτη Λάζο, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλιούπολης και Στασινάκη Παναγιώτη, βιολόγο, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Αμπελοκήπων, με εκπρόσωπο της ομάδας τον Παναγιώτη Λάζο για την εργασία τους με θέμα: « Η δυσχρωματοψία και η σαλάτα με τις «μαύρες» πράσινες πιπεριές και τις «μαύρες» κόκκινες ντομάτες».
     Στους δύο μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, με υπεύθυνο καθηγητή τον Γιώργο Ρούγγο, Φυσικό, Υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε. Λέσβου, για την εργασία τους με θέμα: «Πόση αντίσταση έχει ένας Πικάσο; Εργαστήριο αυτοσχέδιων αντιστατών: Η σχέση της εφαρμογής της STE(Α)M μεθόδου στην τάξη με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση των Θετικών επιστημών»
     Στους μαθητές: Δάφνη Σιδεράκη και Ανθή Κοσμά του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Κανακούδης του Κολλεγίου Ανατόλια, Νεφέλη Άρχου, Φαίδρα Άρχου και Αλέξανδρος Πετράκης του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης, με υπεύθυνους καθηγητές: Τσουτσουδάκη Αστρινό, Φυσικό, Υπεύθυνο 1ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Βιολόγο του Γυμνασίου Γουβών, Ιωάννη Τζαγκαράκη, Καθηγητή Πληροφορικής και Ηρώ Κολιάκου, Φυσικό του Anatolia American College, με εκπρόσωπο της ομάδας τoν Αστρινό Τσουτσουδάκη, για τις εργασίες τους με θέματα: «Ο φρουρός της θάλασσας» (Seewache) και «O από μηχανής Θεός (Deux ex Machina)».
    Οι έξι εργασίες που βραβεύτηκαν, καθώς και οι: Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία, φυσικός, Συντονίστρια της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» και Τσουτσουδάκης Αστρινός, Φυσικός, Υπεύθυνος 1ου Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, Μέλος της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής και Science on Stage Ambassador, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην κεντρική εκδήλωση του προγράμματος Science on Stage – Europe, που θα πραγματοποιηθεί 12 Αυγούστου 2024 έως 15 Αυγούστου 2024, στο Turku, Φιλανδία με συμμετοχή 500 εκπαιδευτικών από τις τριάντα πέντε* χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα. . Έως σήμερα, οι Ελληνικές ομάδες έχουν βραβευθεί στις εννέα από τις ένδεκα διοργανώσεις του προγράμματος.
    Στην Ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν με προγράμματα που έγιναν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών (Joint projects) και οι: Ηρώ Κολιάκου, Φυσικός του Anatolia American College και Εlina Sprite Λετονία, Jelgava 4th secondary school, για εργασία τους με θέμα: «Save our Nature by Understanding it – All about water» και η Αναστασία Παπακωνσταντίνου, Βιολόγος του Γυμνασίου Γουβών και Esra Aksoy δασκάλα από την Τουρκία, για εργασία τους με θέμα: «Acid rain, is it pain?».
    Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος θα βρείτε στις ιστοσελίδες: http://etsito.mysch.gr/ http://www.scienceonstage.eu και Facebook: sonsgreece. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e mail:etsitop@otenet.gr
    Για περισσότερες πληροφορίες: Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
    Τηλ.: 6977653558 e-mail: etsitop@otenet.gr
    Ιστοσελίδες: http://etsito.mysch.gr/ , http://www.science-on-stage.eu

*Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αλβανία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και η Φιλανδία.

https://www.science-on-stage.eu/news/sons2024-national-event-greece

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *