Σεισμο-γράφω: Ένα πρόγραμμα της ΠΑΝΕΚΦΕ για τη δημιουργία δικτύου σχολικών σεισμογράφων

Οι σεισμοί στην περιοχή μας είναι καθημερινό φαινόμενο εξαιτίας της τεκτονικής δυναμικής του Ελληνικού τόξου. Δικαιολογημένα λοιπόν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα θέματα των σεισμών είναι στόχος στα προγράμματα σπουδών τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα η κατασκευή και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού σεισμογράφου χαμηλού κόστους μπορεί να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά σε πολλά μαθήματα όπως στη Φυσική, την Τεχνολογία την Πληροφορική αλλά και σε σχολικά προγράμματα όπως εργαστήρια δεξιοτήτων, ομίλους, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.λπ. Στα πλαίσια αυτά η ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε η Πανελλήνια Ένωση των υπευθύνων ΕΚΦΕ σας καλεί στην δράση «Σεισμο-γράφω» με σκοπό την κατασκευή και την παιδαγωγική αξιοποίηση συσκευών που καταγράφουν σεισμικές δονήσεις.
Αρχικά θα προγραμματιστεί μια συνάντηση σε πλατφόρμα εξ αποστάσεως συνεργασίας όπου θα παρουσιαστούν ορισμένα βασικά θεωρητικά θέματα για τους σεισμούς και τα σεισμικά κύματα, η περιγραφή της κατασκευής σχολικού σεισμογράφου χαμηλού κόστους, η διασύνδεση του στο δίκτυο IRIS και ιδέες για την εκπαιδευτική του αξιοποίηση τόσο στη φάση της κατασκευής του όσο και μετά την κατασκευή για τη μελέτη των σεισμικών κυμάτων.
Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο εκπαιδευτικών στο οποίο θα γίνεται ανταλλαγή ιδεών ενώ θα υπάρχει βοήθεια εμπειρότερων εκπαιδευτικών στην κατασκευή των συσκευών. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου σχολικών σεισμογράφων καθώς και εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης, δημιουργημένο από τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν.
Οι ειδικότητες των αντικειμένων του STEM και οι δάσκαλοι μπορούν εύκολα να αξιοποιήσουν διδακτικά τέτοιες συσκευές ή με αφορμή αυτές να διαπραγματευτούν θέματα σχετικά με τους σεισμούς, είναι όμως ευπρόσδεκτοι και συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι ενδιαφέρονται για το θέμα.

Παρουσιάσεις θα γίνουν από τους Νούση Βασίλη (ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας), Τσουτσουδάκη Αστρινό (ΕΚΦΕ Ηρακλείου), Μανδηλιώτη Σωτήρη (ΕΚΦΕ Σερρών)

Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι 10/02/2023 στη διεύθυνση: https://tinyurl.com/Seismografo

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *