Εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης ? 2022»

Η προαιρετική εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης-2022» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 (Εαρινή Ισημερία).
Η δράση διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) και αποτελεί συνέχεια εκείνης που διοργανώθηκε κατά το σχολικό έτος 2018-2019 από τα Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Θεσπρωτίας, Κω και Αργολίδας.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά η δράση οργανώνεται από περισσότερα από 15 ΕΚΦΕ, ανάμεσά τους και το ΕΚΦΕ Ηλιούπολης.

Ο Ερατοσθένης θεωρούσε πως η Γη είναι σφαιρική και κατόρθωσε τον 3ο αιώνα π.Χ. να υπολογίσει την ακτίνα της με έναν ευφυώς απλό τρόπο, ο οποίος περιγράφεται αναλυτικά στο υλικό της δράσης.

Οι μαθητές θα μπορέσουν, ακολουθώντας μία μέθοδο παρόμοια με εκείνη του Ερατοσθένη, να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης εκτελώντας ορισμένες μετρήσεις μηκών και προχωρώντας σε υπολογισμούς βασισμένους σε γεωμετρικές αρχές.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το έγγραφο της έγκρισης του διαγωνισμού, τη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΝΕΚΦΕ και τις ιστοσελίδες https://panekfe.gr/eratosthenes (ΠΑΝΕΚΦΕ) και
https://bit.ly/355tcRH (ΙΑΑΔΕΤ).

Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τη δράση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΕΚΦΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *