Εκτυπώστε τον δικό σας δίσκο του Νεύτωνα

Το Εργοστάσιο Εποπτικών Οργάνων του Υπουργείου Παιδείας (μετέπειτα Κέντρο Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας – ΚΕΜΔ) κατασκεύαζε, ανάμεσα σε άλλα, δίσκους του Νεύτωνα. Πολλοί τέτοιοι δίσκοι υπάρχουν ακόμα σε σχολικά εργαστήρια, αλλά συνήθως τα χρώματά τους έχουν αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου ή έχουν ξεκολλήσει εντελώς από τον μεταλλικό δίσκο τους.

Το ΕΚΦΕ Ηλιούπολης διαθέτει έναν άριστο τέτοιο δίσκο, ο οποίος δεν είχε καν βγει από την αρχική του συσκευασία. Ο δίσκος σκαναρίστηκε και τo αρχείο τύπου jpg είναι έτοιμο για κατέβασμα. Το μέγεθος της εικόνας είναι το κατάλληλο για να κολληθεί απευθείας πάνω στους δίσκους του Εργοστασίου Εποπτικών Οργάνων, που ήδη υπάρχουν στα εργαστήρια. Προτείνεται το αρχείο να εκτυπωθεί σε φωτογραφικό χαρτί για άρτια απόδοση των χρωμάτων.

Ταυτόχρονα, έχει σκαναριστεί ένας διαφορετικός δίσκος του Νεύτωνα, ο οποίος ανήκει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα. Ο δίσκος αυτός δίνει, επίσης, εξαιρετικά αποτελέσματα -ίσως μάλιστα δίνει πιο πειστικό λευκό- παρόλο που έχει εμφανή σημάδια χρήσης. Το αντίστοιχο αρχείο βρίσκεται εδώ.

Αν το σχολείο σας δεν διαθέτει κάποιον δίσκο του Νεύτωνα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  1. Βρείτε ένα κυκλικό αντικείμενο με διάμετρο 15 – 25 cm (π.χ. καπάκι από κάποια συσκευασία).
  2. Βρείτε μία βίδα μήκους περίπου 6 cm και διαμέτρου 6-8 mm.
  3. Ανοίξτε στο κέντρο του κυκλικού αντικειμένου μία οπή διαμέτρου ίσης με εκείνη της βίδας.
  4. Περάστε τη βίδα από την οπή και σφίξτε την καλά με ένα παξιμάδι.
  5. Εκτυπώσετε την εικόνα σε κατάλληλο μέγεθος, ώστε να ταιριάζει με το κυκλικό αντικείμενο.
  6. Κολλήστε την εικόνα στο κυκλικό αντικείμενο.

Αν το σχολείο σας δεν διαθέτει φυγοκεντρική μηχανή, η περιστροφή του δίσκου μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού δράπανου.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *